Geleceğin Kadın Mühendislerini Destekliyor ve Onlara İlham Vermek İçin Çalışıyoruz
Kadınların iş gücüne katılımının düşük olduğu mühendislik ve STEM alanlarında daha fazla yer almalarını sağlamak amacıyla Türkiye’nin Mühendis Kızları (TMK) 2015 yılında hayata geçirilmiştir. Proje, nitelikli kadın mühendis istihdamını artırarak kapsayıcı ve sürdürülebilir büyümeye katkıda bulunmayı hedeflemekte olup, Limak Vakfı ile Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığı ortaklığında sürdürülmektedir.
Bütüncül bir yaklaşımla tasarlanan proje, lise ve üniversite öğrencilerine yönelik yürütülen programların yanı sıra 3. grup faaliyet alanı olarak kurumsal hayatta ‘kapsayıcı bir sosyal fayda modeli’ ortaya koymanın hedeflendiği Eşitlik Mührü Programı’nı da içermektedir.
Yıllardır başarı ile sürdürülen Türkiye’nin Mühendis Kızları, ülke sınırlarını aşarak küresel bir boyut kazanmıştır. 2017 yılında Kuveyt’in Mühendis Kızları ile Kuveyt’te de hayata geçirilen girişim, Global Engineer Girls adı ile yeniden tasarlanarak Kosova, Kuzey Makedonya ve Suudi Arabistan’a da taşınmış; bu ülkelerde de başarıyla mühendislik öğrencilerine ulaşmaya devam etmektedir. Limak Şirketler Grubu’nun faaliyet gösterdiği diğer ülkelerde de Global Engineer Girls’ü hayata geçirmek için çalışmalar sürdürülmektedir. Global Engineer Girls, mühendislik alanında kadınların daha fazla temsil edilmesi ve desteklenmesi amacıyla uluslararası düzeyde bir etki yaratmayı hedeflemektedir.

Projenin lise programında; toplumun daha geniş kesimlerinde mesleklerin cinsiyeti olmadığı konusunda farkındalık sağlamak amacıyla erken yaşlarda oluşan mesleki tercihlere yönelik bilgilendirme faaliyetleri yürütülüyor. Bu kapsamda lise öğrencileri, öğretmenler ve veliler için mühendislik mesleğini tanıtıcı eğitim programları, oyunlar, rol model buluşmaları gibi faaliyetler gerçekleştiriliyor. Bu faaliyetler sonunda öğrencilerin, mühendislik mesleğini tanıyarak seçmeleri halinde elde edecekleri gelecek fırsatları konusunda haberdar olmaları amaçlanıyor.
Projenin üniversite programında; devlet ve vakıf (%100 burslu) üniversitelerinin bilgisayar, çevre, elektrik-elektronik, endüstri, inşaat, kimya ve makine mühendisliği bölümlerinde okuyan geleceğin kadın mühendis adayı öğrencilerine burs imkânı ile birlikte sertifika programları, online İngilizce dil eğitimi, mentörlük ve koçluk desteği, staj, istihdam ve mesleki ağ oluşturma fırsatları sunuluyor. Programa dahil olan öğrencilere dayanışma ruhu aşılanarak öz güven ve “kız kardeşlik” bilinci kazandırmak amaçlanıyor. Bu kapsamda, öğrencilerin akademik bilgi birikimlerini artırmalarını sağlayacak çeşitli eğitimler, mesleki becerilerini geliştirecek atölye çalışmaları ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunacak etkinlikler düzenleniyor. Bu fırsatlar aracılığıyla öğrencilerin hem kendilerini daha iyi tanımaları hem de gelecekteki kariyerleri için önemli adımlar atmış olmaları hedefleniyor.
Öğrenciler program kapsamında ayrıca gönüllülük çalışmalarında da bulunuyor. İş birlikleriyle her geçen yıl daha da güçlenen programda; özel sektör kurumlarıyla yapılan anlaşmalarla da GEG Türkiye’li öğrencilere eğitim, staj ve istihdam konularında ayrıcalıklı haklar sağlanıyor. GEG Türkiye üniversite programında ilk yılından itibaren sırasıyla; 40, 54, 106, 110, 120, 130, 150, 221, 311 olmak üzere 9 yılda toplam 1242 mühendislik öğrencisi öğrenim bursu ve çok yönlü desteklerden faydalandı.
Projenin üçüncü programında; kamu ve özel sektör kuruluşlarına yönelik “Eşitlik Mührü Programı” ile çalışma yaşamında cinsiyetler arasında oluşabilecek farklılıkların kapatılması ve buna ilişkin standartlar oluşturulması hedefleniyor. Program, şirketlerin kendi bünyelerinde ve iş ilişkilerinde kadın - erkek fırsat eşitliğini sürekli olarak izledikleri ve iyileştirdikleri iç-yönetim sisteminin kurulmasını öngörüyor.
Global Engineer Girls web sitesini ziyaret edin